Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Je reageert trager

Bellende automobilisten reageren gemiddeld 0,25 seconde later dan niet-bellers. Dat betekent dat ze meer meters afleggen, voordat ze beginnen met remmen. Bij een snelheid van 100 km per uur is dat zo’n zeven meter en bij 50 km per uur 3,5 meter. Die extra afstand kan het verschil zijn tussen op tijd stilstaan of inrijden op een file, of een botsing met een overstekend kind.

Je hebt minder controle over de auto

Door het bedienen van elektronische apparatuur is het moeilijk de auto recht te houden en voldoende afstand te bewaren. Niet alleen vanwege de afleiding, maar ook omdat je op dat moment slechts één hand beschikbaar hebt voor sturen en schakelen. Dat leidt tot slingeren en problemen bij het ritsen en afslaan, en dus tot gevaarlijke situaties.

Je let minder op de snelheid

De afleiding zorgt ervoor dat automobilisten hun snelheid minder goed aanpassen aan het overige verkeer en de weersomstandigheden. Ze rijden te hard of juist erg langzaam. Zeker bij regen en gladheid levert dat veel gevaar op.

Je mist informatie

Door de afleiding hebben automobilisten minder aandacht voor (tijdelijke) verkeersborden, verkeerslichten en strepen op de weg. Bij testen in een rijsimulator zagen handheld bellende automobilisten 4 van de 10 verkeersborden over het hoofd.

een beedje chauffeur laat zich niet afleiden
veilig verkeer nederland, daar kan je mee thuis komen